alkuperäinen juttu: Kysa 04/03/2022
Kotkalaisella Anni Aallolla on hymy herkässä. Popinniemen Iskua edustavan Aallon pitkäaikainen haave toteutui vihdoin helmikuussa, kun hänet nostettiin olympiatason tuomariksi.
– Olin menossa kaverin kanssa kahville, kun sain tuomarikollegalta onnitteluviestin. Ensin ihmettelin, että eihän minulla nyt ole mikään merkkipäivä. Kun selvisi mistä on kyse, niin kahvi vaihtuikin skumppaan, Aalto kertoo.
35-vuotias Aalto ehti toimia painissa tuomarien ykkösluokassa 11 vuotta.
– Pari vuotta sitten ajattelin, että tämä ei tule ikinä onnistumaan, kun tuli tämä koronakin. Vieläkin on sellainen fiilis, että voiko tämä olla totta.
Toivottavasti Pariisiin 2024
Nosto olympiatason tuomariksi ei vielä takaa sitä, että Aalto tuomaroisi seuraavissa kesäolympialaisissa Pariisissa vuonna 2024. Näyttöjä pitää antaa ensin muissa arvokisoissa, ja tuomarien tasoluokitus tarkastetaan vuosittain.
Seuraavat kansainväliset tuomaroinnit Aallolla on edessä kuun vaihteessa Budapestissa EM-kisoissa.
– Kun kaikkien maanosien mestaruuskisat on käyty, niin tuomarikomissio valitsee tuomarit syyskuussa käytäviin MM-kisoihin. Olympialaisiin valinnat tehdään sitten edeltävänä vuonna.
Aalto tuomaroi vuosittain Suomessa noin 20 kisassa ja kansainvälisesti 2–4 kisassa. Tähtäin hänellä on nyt Pariisin olympialaisissa. Aikaisemmin Aalto on ollut mukana nuorten olympialaisissa.
Singaporessa vuonna 2010 tehtiin Petra Ollin kanssa sopimus, että hän menee tulevaisuudessa aikuisten olympialaisiin painimaan ja minä tuomaroimaan. Minun kohdallani vielä odotellaan, Aalto nauraa.
Nähtävyydet jäävät reissuilla kokematta
Aalto käsittelee työkseen Kymsotella potilasvahinkoja ja joutuu käyttämään tuomarointimatkoihinsa lomapäiviään.
– Hirveästi Kymsote ei tällaiselle tukea anna. Kaikki omat lomat menee näihin kisareissuihin. Onneksi omat lähiesimiehet ovat antaneet tukea ja heidän kanssaan saadaan kuitenkin edes sumplittua näitä reissuja.
Mistään lomareissuista ei kuitenkaan puhuta. Päivät ovat pitkiä, ja lomapäiviä täytyy käyttää säästeliäästi, jotta matkustaminen seuraaviinkin kisoihin on mahdollista.
– Moni sanoo, että ihanaa sä pääset reissuun ja näet uusia paikkoja. Todellisuudessa näen siellä kisahallin ja hotellin, Aalto hymähtää.
Naisen paikka miesvaltaisen lajin parissa ei ole helppo
Aalto vaihtoi kilpatanssin painiin teini-iän kynnyksellä. Hän oli 20-vuotiaana maailman nuorin naistuomari kansainvälisillä painimatoilla.
– Vauvasta asti olen painin parissa ollut. Tanssia ei oikein voinut yksin harrastaa, niin vaihdoin painiin. Aloin tuomaroida 17-vuotiaana kilpauran lopetettuani. Se oli vähän niin kuin isäni ehto, että jos lopetan painimisen, niin pitää alkaa tuomariksi, Aalto nauraa.
Koko maailmassa olympiatason tuomareita on noin sata. Tällä hetkellä Suomessa luokituksen tuomareita on kolme. Heistä Aalto on ainoa nainen. Etenkin uran alkuvaiheessa nuoren naisen osa vahvasti miesvaltaisessa lajissa ei ollut helpoimmasta päästä.
– Alkuunhan suhtautuminen naisten painiinkin oli vähän nihkeää. Varsinkin nuorena naisena, kun tulin mukaan ja nousinkin tosi nopeasti kansainväliseksi tuomariksi, niin vanhemmat miestuomarit katsoivat vähän nenänvartta pitkin. Jotkut sanoivat ihan suoraan, etteivät pidä naistuomareista.
– Saman polun olen kulkenut kuin kaikki muutkin tuomarit. Onneksi alkuvaiheessa oli isä siinä tukena. Lajiin sisään päästyä ei tuollaisesta enää välitä. Tuomari saa kuulla kaikenlaista katsomosta ja maton laidalta, se pitää vain suodattaa.
Työtä, työtä, työtä
Aalto on yli 20-vuotisella urallaan ollut monessa tilanteessa mukana. Hurjin tilanne oli, kun kaksi valmentajaa ryhtyi käsirysyyn matolla nähdyn selätyksen jälkeen.
– Silloin otin askeleen taaksepäin. Joissakin tiukoissa matseissa saatetaan kieltäytyä kättelemästä vastustajaa tai kyseenalaistaa minun päätöksiäni. Näissä pitää vain olla tiukkana ja kertoa miten asiat ovat.
Matka huipputason tuomariksi on pitkä, mutta resepti yksinkertainen.
– Työtä, työtä, työtä, näyttöjä, näyttöjä, näyttöjä. Hyvin onnistuneet kisat ovat tärkeitä. Sellaista tuomaria ei olekaan, joka ei koskaan tekisi virheitä. Tärkeintä on rauhallisuus ja huutelun suodatus ja se, että pitää oman pään. Pitää mennä oman näkemyksen mukaan, eikä lähteä peesaamaan muita.